Конниците лого

Музеи във Велико Търново, които си струва да посетите

Опознайте Велико Търново.

С настъпване на пролетта, съживяване на природата и изобилие от слънчеви лъчи, се засилва желанието за пътуване. А старопрестолния град е идеална дестинация за започване на Вашата туристическа обиколка. В днешната статия ще направим виртуална разходка между музеи във Велико Търново, които не бива да пропускате.

Археологически музей – Велико Търново

В него е представена експозицията “Търновград – столица на България XII – XIV век”. Археологическите паметници илюстрират културата и хилядолетната история на Великотърновския регион, когато градът е столица на българската средновековна държава. В първа зала ще имате възможност да разгледате керамични съдове, оръжия, златно халколитно съкровище от с. Хотница, оръдия на труда от бронзовата епоха и материали от тракийската гробница при с. Изгрев. Във втора зала са представени няколко градски, военно-административни и икономически центъра – Никополис ад Иструм (с. Никюп), римският военен лагер – Нове, Дискодъратере – ранновизантийски град разположен на хълмовете Царевец и Момина крепост. В трета зала са изложени златни и оловни печати от царската кореспонденция, монети на българските царе.

Музей “Затвор”

Затворът е построен през 1854г. за нуждите на турската власт. Преди да бъдат отвеждани за процес в Русе или София, български революционни дейци били отвеждани в него. Ще откриете зала за инквизиции, показани са уреди за мъчения, три килии, както и карцер с 5 килии, които е функционирал по време на борбите за национално освобождение. Може да бъде разгледана галерия с портрети на 399 личности, които са били затворени там. Филип Тотю, Захари Стоянов, Тодор Каблешков, Васил Левски само малка част от имената, лежали в Търновския затвор.

Музей “Възраждане и Учредително събрание”

Архитектурният паметник е изграден от възрожденския строител майстор Колю Фичето. Сградата е на 4 етажа, а експозицията е разположена на три от тях. На първия ще откриете паметници, свързани с развитието на християнското изкуство по време на османското владичество. Колекция от икони и творби на майстори-резбари. На втория етаж ще откриете материали и документи от национално-освободителната борба – Първо и Второ Търновски въстания, Велчова завера, действието на четите на Филип Тотю, Стефан Караджа, Априлското въстание и Руско-турската война. На третия етаж се намира залата, в която е проведено Учредителното събрание в Търново през 1879г.

Църква “Свети Четиридесет мъченици” – Велико Търново

Църквата ” Свети Четиридесет мъченици” е част от най-знаковите музеи на територията на старопрестолния град – Велико Търново. Храмът се намира в подножието на крепостта Царевец. Построен е в чест на победата на цар Иван Асен II над Теодор Комнин при Клокотница – 22 март 1203г. В “Свети Четиридесет мъченици” са погребани цар Калоян, управлявал 1197 – 1207г., цар Иван Асен II – 1218г. – 1241г., Свети Сава Сръбски, цариците Анна Мария и Ирина Комнина. На 22 септември 1908г., с манифест, княз Фердинад обявява Независимостта на България именно в църквата “Свети Четиридесет мъченици”.

Къща за гости “Конниците” се намира на самата главна улица в града и на пешеходно разстояние до всеки от музеите. Ще се радваме да бъдете наши гости. Опознавайки Велико Търново ще научите доста любопитни факти и за българската история.

Източници : veliko-tarnovo.bg , bulgariatravel.org , veliko-tarnovo.bg , velikoturnovo.info

© 2022 All Rights Reserved

© 2022 All Rights Reserved