Конниците лого

Посрещнете 24 май във Велико Търново

24 май е ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Посрещнете празника във Велико Търново и подготвената програма.

За първи път празникът на Светите братя Кирил и Методий се чества на 11 май 1851 година в епархийското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив. Инициативата е на Найден Геров. А датата не е случайна, тъй като на 11 май е общият църковен празник на двамата светии.

През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Светите братя да бъде отбелязан като празник на българските ученици. Автор на химна на Деня на българската просвета и култура – “Върви, народе възродени” е Стоян Михайловски. Той публикува произведението си за първи път в списание “Мисъл”. Години по-късно, Панайот Пипков написва музика и публикува стихотворението в учебник, след което е преведено на 21 езика.

За национален празник на България, 24 май е обявен през 1990 г., на 30 март, с решението на Деветото Народно събрание.

В деня на Светите братя, в град Велико Търново, може да наблюдавате аудио-визуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина” от 21:30 ч. Спектакълът може да се гледа безплатно от площад “Цар Асен”, а закупилите си билет – от специалната панорамна площадка.

Апартхотел “Конниците” се намира на пешеходно разстояние от мястото за наблюдение на спектакъла и очаква своите гости.

© 2022 All Rights Reserved

© 2022 All Rights Reserved