Конниците лого

Топ 3 забележителности във Велико Търново

Виртуална разходка на три от най-посещаваните забележителности в града.

Намиращ се на самата главна улица – “Независимост” , апартхотел “Конниците” дава възможността да се разгледат знакови забележителности за Велико Търново на пешеходно разстояние.

Ще запознаем нашата виртуална обиколка с архитектурно-музеен резерват “Царевец”

Той е един от най-посещаваните туристически обекти в България. Около 250 хиляди е бройката на посетителите, която се поддържа такава от години. Изграждането на крепостната стена, която е запазена и до днес, започва през 12 век. Крепостта е имала три входа, които могат да се видят и днес. Бойната кула на югоизточния край на крепостта, е известна още като Балдуиновата, защото след пленяване от цар Калоян на Балдуин Фладърски, бил затворен там. През 1185, след като Търново е провъзгласено за столица на Второ Българско царство, Царевец се превръща в дом на аристокрацията. Политически, културен и икономически живот кипи повече от 200 години, което прави крепостта най-важната в България. Сега, разглеждайки руйните може да си представим как са живели старите българи там.

Паметник “Асеневци”

Известен още като “Конниците”, паметникът е посветен на българските царе Асен, Петър, Калоян и Иван-Асен. Намира се на ул “Александър Стамболийски”, на скалния нос на един от завоите на река Янтра. Паметникът е открит по случай честването на 800 години от въстанието на Асен и Петър и освобождаването на България от византийско робство. “Конниците” символизира духовния, икономически и културен подем по време на управлението на братята Асеневци. Тримата царе са изобразени на коне, поставени на гранитни постаменти на 7 метра височина. Общата височина на паметника е 15 метра, а теглото на всеки един от конниците е от 9,5 до 11 тона. В средата на композицията е поставен меч, с височина 33 метра, който символизира мощта на средновековна България.

“Самоводска чаршия”

Чаршията е възникнала през втората половина на XIX век и е една от основните забележителности във Велико Търново. Етнографският комплекс се състои от построени в старинен възрожденски стил сгради, къщи с балкони, надвиснали над улицата и малки дюкяни. Самоводската чаршия се разпростира на две калдъръмени улички, които са били стопанския център на града.

Посетете Велико Търново през месец март. Насладете се на аудио-визуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина”, който ще се състои на 03.03.2022г. и на 22.03.2022г. по повод официалния празник на града. Къща за гости “Конниците” очаква своите посетители.

Източници: Atanas Dzhingarov Photography, velikoturnovo.info, opoznai.bg

Плащане по банков път

IBAN: BG31 STSA 9300 1526 7359 79

Банка: Банка "ДСК"

Титуляр: Александър Милков Александров

Локация на Конниците

© 2022 All Rights Reserved

© 2022 All Rights Reserved