Конниците лого

Архитектурно-музеен резерват Арбанаси

Арбанаси е село, намиращо се в централната част на Северна България, на 5км североизточно от Велико Търново. Селището е основано през 13 век от търновски боляри.

Архитектурно-музеен резерват “Арбанаси” обхваща изцяло село Арбанаси. То впечатлява с възрожденската си архитектура от 16 век, храмове, високи каменни огради и китни дворове. Таваните, вратите и мебелите на къщите са богато украсени с дърворезба, а стените са декорирани с елементи от гипс. Селото е идеално място за вашата съботно-неделна разходка – зеленина и спокойствие.

Какво може да се види в Арбанаси?

Едни от най-забележителните паметници на българското изкуство през периода  XIV-XVIII в са седемте арбанашки храма. Това са “Св. Архангели Михаил и Гавраил”, “Рождество Христово”, “Св. Атанасий”, “Св. Георги”, “Св. Богородица” и “Св. Николай Чудотворец”.

Манастирът “Св. Богородица” е изграден по времето на Второто българско царство, а в момента е действащ женски манастир. В храма е изложена чудотворната икона “Света Богородица Троеручица”. Смята се, че Св. Богородица Троеручица лекува болни и бездетни. За да се сбъднат желанията на жените, които искат да се сдобият с чедо, те след молитва към Божията майка, поставят монета на иконата. Ако монетата не падне, значи Богородица ще ги чуе.

Манастир “Св. Никола” – намира се в южната част на Арбанаси и в момента е действащ девически манастир. Той е построен по времето на Асеневци, разрушен е през 1393г. с падането на Търново, а през 1680г. отново е възобновен. През 19-ти век манастирът често бил посещаван от революционни дейци, въпреки че бил девически. В момента манастирът предлага възможност за настаняване на големи групи поклонници.

Добре би било да отделите време и за Констанцалиевата къща – една от най-представителните паметници на архитектурата в Арбанаси. Къщата е била притежание на големия арбанашки род Тафрили, а в последствие е закупена от Атанас Констанцалията. А от него идва и името, с което е известна днес. Тя е доказателство за творческите умения на майсторите, които са я изградили. Ако решите да я посетите е добре да бъде след предварителна уговорка. Спрямо различните сезони, работното време се мени.

Един уикенд е достатъчен, за да се насладите на село Арбанаси – за туризъм и отдих. Ако сте отделили повече време може да се разходите във Велико Търново и близките околности.

Къща за гости “Конниците” очаква своите посетители. Направете Вашата резервация още сега.

Източници: drumivdumi.com

© 2022 All Rights Reserved

© 2022 All Rights Reserved